Nasz zespół
Anna Pogorzelska
Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Zajmuje się dietoterapią, dietoprofilaktyką i edukacją żywieniową. Szczególnie interesuje ją dieta w chorobach tarczycy i insulinooporności oraz psychologiczne aspekty odżywiania. Podczas każdej współpracy dobiera indywidualne rozwiązania, bo wie, że psychika i dietetyka to nierozerwalny duet. Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych. Walczy z mitami żywieniowymi i wyjaśnia, dlaczego diety cud nie działają.
Nie jest dietetycznym dyktatorem – uważnie słucha, nie ocenia i stawia na partnerską współpracę. Ważne jest dla niej prowadzenie edukacji żywieniowej, bo tylko połączenie teorii i praktyki zapewnia trwałą zmianę nawyków i utrzymanie wypracowanych efektów. Każdego pacjenta przygotowuje do tego, aby stał się swoim własnym dietetykiem. Prywatnie interesuje się socjologią i literaturą faktu.
Obszary pracy:
- błędne koło odchudzania
- utrata kontroli nad jedzeniem
- zajadanie emocji
- zaburzenia odżywiania
- nadwaga i otyłość
- choroby przewodu pokarmowego
- insulinooporność i cukrzyca
- zespół policystycznych jajników (PCOS)
- choroby tarczycy
- nadciśnienie tętnicze
- miażdżyca
- zespół metaboliczny
Wcześniejsze i obecne doświadczenie zawodowe:
- praca jako dietetyk w ramach opieki koordynowanej w podstawowej opiece zdrowotnej
- praktyki w Dietetycznym Punkcie Konsultacyjnym przy Poradni Geriatrycznej w Hospicjum Palium
- praktyki w prywatnej Poradni Żywieniowej
- praktyki w leczeniu żywieniowym pacjentów hospitalizowanych w oddziałach szpitalnych
- praktyki w dziale żywienia zbiorowego w przedszkolu
- udzielanie porad dietetycznych pacjentom Studenckiego Punktu Konsultacyjnego UMP
Ukończyła:
- studia magisterskie na Uniwersytecie Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, kierunek: dietetyka
- studia podyplomowe na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu, kierunek: psychodietetyka
- kurs specjalistyczny „Psychologia dla dietetyka” organizowany przez Gabinet Psychodietetyczny Flow by Ania pod patronatem Psychologii w Polsce Sp. z o.o.
Dodatkowe kursy / szkolenia / konferencje:
- III konferencja: „Psychodietetyka w praktyce. Sama dieta nie wystarczy”
- IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Rozmiar w Umyśle”
- Webinar: „Psychologiczne techniki pracy z pacjentem do wykorzystania w gabinecie dietetyka i innych specjalistów zajmujących się zdrowiem”
- Webinar: „Redukcja masy ciała – i co dalej? Jak utrzymać efekty zmiany zachowań zdrowotnych?”
- Szkolenie: „Odchudzanie bez liczenia kalorii”
- Szkolenie: „Edukator w cukrzycy”
- Szkolenie: „Rola diety w schorzeniach tarczycy”
- Webinarium: „Żywienie i suplementacja w zespole policystycznych jajników”
- Ogólnopolska Konferencja „Żywienie w praktyce lekarza i dietetyka”
- III, IV, V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych”
- XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne „Żywność i Żywienie w Profilaktyce i Leczeniu Chorób Dietozależnych”
- Webinarium: „Leczenie żywieniowe w onkologii. Teoria vs. Praktyka”
- Szkolenie: „Diagnostyka i dietoterapia chorób skóry”
- Webinar: „Alergia czy nietolerancja – czym się różnią i jak z nimi postępować?”
- Webinarium: „Postępowanie żywieniowe w alergii, czyli wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego”
- Webinarium: „Nietolerancja histaminy (NH) – powszechny, ale wciąż niedoceniany problem. Wsparcie dietetyczne i suplementacyjne pacjenta z NH”
- Udział w seminarium naukowym: „Mity diety bezglutenowej”
- Webinarium: „Rozszerzanie diety niemowląt. Praktyczny punkt widzenia”
- Webinarium „Praktyczne zasady żywienia dzieci. Jak świadomie i odpowiedzialnie żywić swoje dziecko?”
- Szkolenie: „Jak prowadzić skuteczną dietoterapię dziecka?”
- Webinar: „Dieta eliminacyjna ucznia – jak ją zbilansować i uniknąć niedoborów?”
- Szkolenie: „Tłuszcze, z czym to się je?”
- I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki „Żywienie – Trening – Wspomaganie”
- Szkolenie: „Żywienie aktywnych kobiet”
- V, VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka gerontologiczna – wyzwania i szanse”
- „Webinarium Dietetyki Gerontologicznej”
- Kurs online: „Probiotykoterapia w pracy dietetyka”